1) Her tarayıcı da doğru görüntülenmeli.
Eğer web siteniz yalnızca internet explorer 'da doğru düzgün görünüyor, ancak diğer tarayıcılarda hatalı gürünüm sergiliyorsa bu ciddi bir eksikliktir. Sitenizi ziyaret eden kitleyi tanımıyorsunuz, onların hangi tarayıcıları kullandıklarını bilemezsiniz. En iyisi baştan her tarayıcı da (Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer, Firefox Mozilla ve Opera gibi) düzgün görünüm veren bir siteye sahip olmanız. Tasarımcınız HTML ve CSS dillerine hakimse size bu hizmeti kolaylıkla verebilir.
2) Dil tercihi doğru belirtilmelidir
Web sitenizde dil kodunu mutlaka sayfa başında doğru belirtilmelidir, aksi halde okuyucu yazılan metni " Buradaki yazýlarýn hangi dil ailesine ait karakterlerle yazýldýðýný belirtmek için kullanýldý " . Peki bu önemli mi? Evet, hem de çok. Diyelim ki Türkçe ve İngilizce hazırlanmış bir siteniz var. Ve tasarımcınız dil kodlamasını sayfanıza eklememiş. İngilizce Ç Ğ İ Ö Ş Ü, Türkçe harflerini barındırmaz, yazdığınız metin son derece hatalı sergilenebilir. Örnek vererek açıklarsak eğer ziyaretçinizin bilgisayarınızda dil seçimi İngilizce ise; sizin vidayı sıkıştırma tarifiniz şöyle ekrana yansır. " ... şimdi burgulu vidayı sıkıştırın. " ı harfleri İngilizcede i olarak gürüntülenecektir, şimdi bu cümleyi yüksek sesle bir okuyun bakalım!
3) Kolay okunabilmeli
Beyaz arka plan üzerine siyah metin en rahat okuma şeklidir. Tıpkı bu sayfada olduğu gibi. Koyu bir arka planın üzerine uzunca yazılmış metin koymaktan kaçının. Kimse internette uzun uzadıya okumayı sevmez. Ziyaretçilerinize sunmak istediğiniz bilgiyi mümkünse pdf dosyası halinde ekleyin. Eğer sitede küçük font tercihi yapmışsanız ziyaretçiye aynı sayfanın yine büyük fontla okunabilme olanağını vermelisiniz. Unutmayın ki herkesin görme yeteneği aynı olmayabilir.
4) Web siteniz hızlı açılabilmeli.
Herkesin DSL bağlantısı yok, 56 Kbps modem (genel kullanıcı profili budur) kullanıcısını düşünerek sitenizi tasarlatını. Bir yığın resm, grafik ve animasyon demek, sitenizin yavaş yavaş açılacak olması demektir. Ortalama bir web kullanıcısı bir site açılımını ancak 4 saniye bekliyor. Yoksa başka siteye gitmek sadece bir tıklamaya bakar.
5) Web siteniz orijinal bir içeriğe sahip olmalı ve güvenilir görünmeli
Sitenizin içeriği en önemli konudur. Ordan burdan bulduğunuz bilgileri ardı ardına sıralamak yerine az, öz ama doğru bilgi vermeye bakın. Başka sitelerden aldığınız kopye bilgi hem itibarınızı zedeler hem de telif hakkı konusunda başınızı ağrıtabilir. Web siteniz düzenli olarak yenilenerek içeriği güncel kılınmalı. Ve mutlaka gramer hatasız yayınlanmalıdır. Sitenizin profesyonelliği, dilin ne kadar doğru kullanıldığıyla da ölçülebilir.
6) iyi planlanmış, organize olmuş site size her zaman müşteri kazandırır
Sitenizin navigasyonu çok önemlidir. İyi planlanmamış bir site izleyicinin aklını karıştırır. Onların linkleri, hangi düğmenin ne anlama geleceğini keşfetmesini beklemeyin. Net ve anlaşılır tasarımları tercih edin. Zamana karşın yarışıyorsunuz. Site ziyaretçileriniz web sitenizde iki üç tıklamayla istediği bilgiye ulaşamıyorsa, hemen başka sitelere yönelecektir. Ona istediği bilgiyi en kısa sürede sunmaya çalışın.
7. Siteniz tutarlı görünmelidir
Her sayfası başka renk açılan, sayfalar arasında sürekli değişik görünümlü fontlar, uyumdan uzak karmaşık siteler yazık ki iki tıklamadan sonra bakılamaz hale gelir. Zira amatörce hazırlanmış bir site olmanın belirtileridir bunlar.
8) Web sitesi interaktif olmalı
Web siteniz izleyicileriyle iletişime geçerse hem daha ilgi çekici, hem de sizin işinize daha çok yarayan bir site haline gelir. Formlar, haber postaları, anketler, testler, ziyaretçi defterleri, ziyaretçilerinizi sizinle buluşturmaya yarar.
9) Hedef kitlesine yönelik hazırlanmalı
Ulaşmaya çalıştığınız kitleyi tanıyor musunuz? Diyelim ki belli bir yaş grubuna ulaşmak istiyorsunuz, sitenizin teması da buna uygun seçilmeli. Örneğin çocuk oyuncakları tanıtımı yapan bir siteniz varsa, bunu sıcak renkler, canlı, animasyonlarla bezeli eğlenceli bir şekide sunmalısınız. Oyuncak arayan biri sıkıcı görüntülü bol teknik ayrıntıların yazılı olduğu siteden hoşlanmayacaktır. Onlara oyuncakların renkli dünyasını anımsatan zengin görsel içerikli bir site sunmanız sitenin başarısını pekiştirir.
10) Asla unutulmaması gereken bir konu sitenizin anahtar kelimelerinin yazılı olmasıdır
Siteniz arama motorları tarafından bulunamıyorsa sitenizi ziyaret eden sayısı da buna oranlı düşük olacaktır. Web sitenizin reklamını yapmayı ihmal etmeyin. Sadece online internet üzerinden değil, basılı reklamı da önemseyin. Web sitenizi ne kadar çok kişiye ulaştırırsanız o kadar potansiyel müşteri de size ulaşacaktır. Kartvizitinizin üzerine, broşürlere, yolladığınız epostalara, şirket arabasının üzerine, gazetelerde verdiğiniz reklamların içinde mutlaka web site adresinizi kullanın. Web sitenize ziyaretçi çekme yollarından biri de sitenizden ziyaretçilerinize reklam amaçlı promosyon ürünleri sunmanızdır. Örneğin epostakartları, bilgisayara indirilebilen ekran koruyucuları, masaüstü resimleri, fotoğraflar bunlardan bazılarıdır. Yaratıcılığınızı kullanın. Sitenize ilgi çeken materyelleri koyun.
0 yorum:
Yorum Gönder
YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.
Site Mühendisi