Google Reader’ın kapanacak olması kullanıcılar arasında yoğun tepkilerle karşılaştı. Reader’ı gündelik olarak kullanan pek çok kullanıcı sosyal medyada tepkilerini gösterirken, en çok merak edilen konuların başında ise Google’ın neden bu kararı verdiği geliyordu.
Pek çok kişi Google Reader’ın başlıca kapanma nedenini Google+ olduğunu düşünüyor ve bu düşüncesini seslendiriyordu. Google’ın son zamanlarda Google+’ı el üstünde tuttuğu ve firmanın geleceğinde önemli bir rol üstlenmesi beklenen sosyal ağın her konunun önüne geçtiği zaten biliniyor.
Reader’ın kapanmasının tek bir nedeni yok ama görünüşe göre Google’ın bu kararı vermesinin önemli nedenlerinden biri de son zamanlarda giderek artan mahremiyet konusunda yaşanan sıkıntılar…

Google milyonlarca dolar ceza ödedi

Benzer alanlarda faaliyet gösteren pek çok dev internet şirketi gibi mahremiyet konuları Google için de önemli bir sorun. İnternet ve mahremiyet kavramını uluslar arası bazda düzenleyen talimat veya yasaların çok büyük kısmı ya yetersiz, ya da hatalı. Üstelik benzer konulara farklı bölgelerde farklı yaklaşımlar bulunması, bir ülkede yasal olanın farklı bir ülkede yasak olması anlamına gelebiliyor.
Üstelik bu konuda isteyerek veya istemeden atılan yanlış adımlar firmaları ağır cezalar ödemeye mahkum edebiliyor. Son bir yıl içerisinde sadece Google’ın mahremiyet ihlali davalarında on milyonlarca dolar ceza ödemek zorunda kaldı. Bunun üzerine Google ürünlerindeki mahremiyet konusunu daha ciddi bir şekilde ele almak için her ürün ekibinde bu konudan da sorumlu personel bulundurma kararı aldı.
Google Reader’ın mahremiyet ihlali konusunda ne kadar ciddi bir risk taşıdığı tartışılabilir fakat Google içerisinde bunu tartışmak demek, diğer tüm konuların yanı sıra bu konuya da kaynak ayırmak anlamına geliyor ve görünüşe göre Google karlılığı bulunmayan Google Reader için bunu yapmak yerine, Reader’ı rafa kaldırmayı tercih etmiş durumda.

Reader’ın kullanıcı sayısı “birkaç milyon”

Google Reader’ın kapanacak olmasına çok tepki geldi ama bu tepkileri verenler servisin sıkı kullanıcıları. Google çapında bir firma için kullanıcıların sıkı (veya sadık) olduğu kadar sayıları da önemli. Google şimdiye kadar Reader’ın kaç kullanıcısı olduğunu açıklamadı fakat AllThingsD’nin konuyla ilgili haberinde Flipboard’un CEO’su Mike McCue’nun Flipboard üzerinden 2 milyon kullanıcının Google Reader’a eriştiğini söylediği aktarılıyor. Aynı haberde bir zamanlar Reader ekibinde yer alan Nick Baum’un da kullanıcı sayısı ile ilgili olarak “birkaç milyon” dediğine vurgu yapılıyor.
Mahremiyet konusunda olası milyonlarca dolarlık cezaların zaten karlı olmayan bir ürünün zarar hanesini daha da şişirmesindense Google Reader’ı kapatmaya karar vermiş. En azından Reader’ın kapanmasının nedenlerinden biri bu gibi görünüyor.
Eğer Reader, Google’ın değil daha ufak bir firmanın ürünü olsaydı muhtemelen hayatına devam edebilirdi fakat “birkaç milyon” kullanıcı Google çapında bir firmanın planları içerisinde, gerek duyduğu konsantrasyonun karşılığını sağlayabilecek bir ürün değil gibi görünüyor.
Fakat bu durum RSS konusundaki ihtiyacı da ortadan kaldırmıyor. Eğer sizin de Google Reader sonrası RSS konusunda alternatif arayışınız varsa, Erman’ın kaleme aldığı “Google Reader alternatifleri ve RSS dünyasının geleceği üzerine” başlıklı yazıya göz atmanızı tavsiye ederim.

...ALINTIDIR...

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Site Mühendisi


Ücretsiz Hosting
 
Top