Apple'ın yedinci nesil iPhone modelinde, dünyada ilk defa bir akıllı telefonda 64 bit işlemciye yer vermişti. Samsung da Apple'ın başlattığı bu akımı 2014'te devam ettirecek.
12/09/2013 19:00
Apple'ın yedinci nesil iPhone modeli iPhone 5S'te kullandığı A7 işlemcisi,64 bit desteğiyle bir anda tüm dikkatleri üzerinde topladı. Firma , A6işlemcisinde olduğu gibi referans ARM kodlarını geliştirerek ; yeni birişlemci ortaya çıkardı .
64 bit destekleyen ilk akıllı telefon işlemcisi
ARM'ın henüz bir işlemcide kullanılmayan ve 64 bit desteği sunanyeni nesil komut seti ARMv8'i geliştiren Apple, yeni çift çekirdekli işlemcisinde özelleştirdiği ARMv8 tabanlı komut setine yer verdi.
Android 64 bit desteklemiyor!
Google'ın en son tanıttığı Android 4.3 sürümündeki yenilikleri hatırlayacak olduğumuzda, OpenGL ES 3.0 desteği ve firmanın Dalvik sanalmakinesinde yaptığı geliştirmelerle Java ve Open GL performansını yükseltmesi aklımıza geliyor. Fakat Google, hala Android'e 64 bitdesteğini eklemiş değil. Android'in kesin açıklanmamış olmasına rağmen4.4 ya da 5.x sürümünde 64 bit desteği vermesi bekleniyor.
Sonradan kazandırılan bu desteğin ne kadar kullanılabilir olacağı da ayrı bir merak konusu. Hatırlatmak gerekiyor ki ilk Windows XP, 32 bit olarak piyasaya çıkmıştı. Daha sonra 64 bit'e uyarlanan Xp x64 Edition, çok da başarılı olmamıştı.
Samsung, 2014'te 64 Bit'e geçiyor!
Android ekosisteminin lokomotifi Samsung, tüm bu gelişmelerden sonra2014 yılında 64 bit desteği vereceğini açıkladı.
Donanımsal olarak yeni çıkacak Exynos işlemcilerinde kullanacağı ARMv8 komut setini temel alan ARM Cortex-A50 serisi çekirdeğini lisanslayanSamsung, bu desteği 2014 yılında sunacak. Fakat yazılımsal tarafı ayrı bir muamma. Çünkü Android'in bu desteği hızlı bir şekilde kazanması gerekiyor.
Bir not
32 bit işletim sistemlerinde, maksimum 4 GB'lık RAM adreslemesi yapılabiliyor. Yani sistemde 8 GB RAM olsa bile, 32 bit işletim sistemi kullanılıyorsa, cihaz anca 4 GB'ını adresleyebiliyor.
1 GB RAM'in kullanıldığı ya da 2 GB'lık cihazlarda 64 bit işlemci ne kadar gereklidir orası şimdilik ayrı bir tartışma konusu olsa da, üst seviye geliştirici yazılımları gibi yoğun ihtimaller içeren çözümlerde işe yarayacağı kesin.
0 yorum:
Yorum Gönder
YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.
Site Mühendisi