Hızlı ve kolay bir şekilde google adsense hesabı açabilmeniz-alabilmeniz için gerekli bilgiler yazımızda.
Not: Yazımız özellikle blogcu.com altındaki blogların hesap açma sorunları dikkate alınarak yazılmış ancak tüm adsense hesabı alacak kişilere hitap eden bir yazıdır. İnternet üzerinde oldukça fazla farklı görüş-detay bulunabileceği dikkate alınarak konuyla ilgili sadece öz bilgiler verilmesi ile yetinilmiştir. Yazıda ilk defa hesap alacak kişiler dikkate alınmış, hesabı kapatılmış (yasaklanmış) kişiler için durum oldukça karmaşık hale geldiği için bu konulara girilmemiştir.
Adsense Nedir?
Adsense, google tarafından web sitesi sahiplerine yönelik olarak geliştirilmiş bir rekalm yayınlama aracıdır. Üye olan kullanıcılar sitelerinde reklamverenlerin reklamlarını yayınlayarak bu reklamlardan belli oranlarda gelir elde etmektedirler. Başvuru için 18 yaşında büyük olmak, kaliteli bir siteye sahip olmak temel koşullardır. Tüm kurallar için şu sayfaya bakabilirsiniz: http://support.google.com/adsense/bin/answer.py?hl=tr&answer=48182
Birkaç İpucu ve Önemli Hatırlatmalar!
- Sitenizin konusu-içeriği oldukça önemli!
Google reklam yayını için aracı bir platformdur. Adsense'den en doğru verimi alabilmeniz için olayın mantığını doğru yakalamalısınız. Şu soruların cevaplarını kendinize vermelisiniz:
  • Yayın yaptığınız sitede hangi reklamveren reklam verebilir? Sitenizin konusu nedir?
  • Siteniz bu konuda ne kadar başarılı, hitap ettiğiniz konuyla alakalı doğru kitle sitenize geliyor mu, ölçeğiniz ne?
  • Siz o reklamverenin yerinde olsaydınız kendi sitenize reklam verir miydiniz?
Yani örneğin ilginç bulduğunuz "yağmur bombası" konusunda odaklanmış bir siteniz var. Ancak düşündüğünüz zaman bu konuya ilgi duyan kaç kişi vardır? Kaç gerçek kişi bu konuda pazar oluşturabilecek gerçek alıcılardır? Bu konuda google'a reklam veren firma var mıdır? vs.. Yani açtığınız konu en baştan reklam alma konusunda başarısız olması muhtemel bir konu olabilir, dikkat! Ya da çok genel bir konu, örneğin futbol konusu hakkında site açtıysanız onlarca başarılı site arasında kaybolma ihtimaliniz ve hiç ziyaretçi çekememe ihtimaliniz orataya çıkıyor bu sefer de. Yani konunuz ve konuya odaklanmanız bu konudaki başarınızı artıracaktır.
Bu konuda yardımcı olabilecek bir araç ise yine google'dan geliyor. Anahtar kelime analizi aracı ile sitenizin google gözündeki ağırlığını ve bu anahtar kelimelerdeki reklamveren rekabetini ya da doğrudan kafanızdaki bir konunun rekabetini aşağıdaki adresten ölçebilirsiniz:
https://adwords.google.com/o/KeywordTool
Not: Fiyatlandırmayı görebilmek için oturum açmış olmanız gerekiyor.
Kaliteden taviz vermeyin !
İşin diğer tarafında para olunca bazı site sahipleri daha fazla kazanma hırsıyla kalitesiz içeriklere ya da hileli yollara başvurabiliyorlar. Bunun bir diğer sık yapılan hatalı yolu ise kaynak belirtmeksizin kopya içerik üretmek. Ancak ne var ki er ya da geç kaliteli olarak üretilen içerik değerini bulacak ve uzun vadede size daha fazla getirili olacaktır. Diğer taraftan yapacağınız hileler er ya da geç google tarafından tespit edilip hesabınızın yasaklanmasını ve bir daha ömür boyu google adsense'ten reklam alamamanızı doğurabilir. Reklam yayınlayanlar sonuçta karşılarında 50 milyar dolarlık büyüklüğü aşmış bir şirketin, çoğunluğu yüksek lisans ve hatta doktoralı dünyanın en başarılı mühendisleri tarafından geliştirilen bir sistemin olduğunu unutmamalılar.
Pes Etmeyin ya da Üstelemeyin !
Birbirine tezat gözüken iki farklı kavramla iç içeyiz. Genelde bu konuda yapılan iki yanlış bunlar ve iki yanlışı da arka arkaya yapıyor olabiliriz. İlki pes etmek. Belli bir konuda açtığımız sitemiz hemen 1-2 ay içerisinde bize kafamızdaki rakamları kazandırsın isteyebiliriz ve bu konuda sabırsız olabiliriz. Ancak bu sabırsızlığımız özellikle arama motorlarından gelen organik trafik oluşması için gereken oturma süresini kısaltmayacaktır. Web sitelerinin daha fazla ziyaretçi çekebilmesi için geçmesi gereken belli bir süre vardır. Bu süre size, sitenize, konunuza bağlı olarak değişecektir. Ancak gerekli sabır ve özveriyi gösterdiğinizde çeşitli kırılma noktalarında sitenizin yükselen bir grafiğe ulaştığını görebilirsiniz. Kendinizi sürekli geliştirmeye bakın.
"Sizi şu an bulunduğunuz yere getiren düşünce (ne kadar iyi olursa olsun) muhtemelen sizi gitmek istediğiniz yere götürmez. Delilik aynı şeyleri tekrar yaparak farklı sonuçlar beklemektir." - Albert Einstein
Madalyonun bir diğer yüzü ise gereksiz üstelemek. Sitenizin konusu yanlış olabilir, içerik üretmede yaptığınız bir hata olabilir, kullandığınız platformun seo gücü olabilir, seo ile alakalı temel konulardaki eksikliğiniz olabilir vs. vs.. Belli bir konudaki hatadan dolayı ne kadar uğraşırsanız uğraşın yerinizde sayıyor olabilirsiniz. Burada tavsiyemiz üstelememeniz ve durumu gözden geçirmeniz. İş yapış şekliniz üzerine kafa yormanız. Hatta daha genel de bakabilirsiniz. Belki onca emeğinize karşılık günde 5TL kazanabilir seviyeye çıkmışsınızdır fakat diğer taraftan köyünüzdeki doğal balları internet üzerinden pazarlayarak daha kolay bir şekilde günde 15TL kazanbildiğinizi de görebilirsiniz. Doğru açıdan bakmak çok önemli, "İnternet'ten para kazanacağım." diye adsense'e ya da hatta internetten para kazanmaya tamamen odaklanmamak daha faydalı olabilir.
Adsense Hesabı Açmak
Blogcu'da Adsense Hesabı Açamama Sorunu
Blogcu.com üyeleri adsense'e başvuru yaptıklarında "alt alan adı kabul edilemez" şeklinde bir hata mesajı alacaklar. Bu adsense'in genel kullanıcı kabul kriteri uyarınca bir kural olsa da burada yanlış bir kullanım söz konusudur. Sistemlerinde blogcu.com'a tanımaları gereken bir ayrıcalık tanınmadığı için bu uyarı çıkmaktadır. "Her sitenin bir sahibi olabilir." düşüncesinden yola çıkılarak bir site altında pek çok adsense hesabı olmaması için geliştirilmiş bir sistem kuralıdır bu. Ancak burada google yetkililerinin yaptıkları hata blogcu.com'un bir blog platformu olduğunu, her alt alan adının (subdomanin) (örn: blogcusablonlarikodlari.blogcu.com) farklı bir sahibi olduğunu göz ardı etmeleridir. Bu bakımdan blogcu.com özelinde her farklı alt alan adı için farklı adsense hesabı kullanmak kurallara aykırı olmasa da kayıt olurken böyle bir sorun yaşanmakta. Fakat bu sorunu aşmak için farklı yollar kullanabiliriz. Yapmanız gereken başka bir yoldan hesap başvurusu yapıp, onayını alıp ardından da ilk başta ekleyemediğiniz blogcu sitenizi de sonradan siteleriniz arasına eklemenizdir.
Hızlı, Kolay Adsense Hesabı Açmak, Almak
Bizim buada tavsiye edeceğimiz yol aynı zamanda en hızlı kolay adsense hesabı alma yöntemlerinden biridir. Çünkü adsense yoğun olarak talep gören bir sistem olduğu için çok fazla başvuru almakta ve bunun yanında alınan bu başvurular arasında sistemi manipüle ederek gelir elde etme niyetinde kişiler de oldukça fazla olduğu için oldukça seçici davranılmaktadır. Bu bariyerleri aşabilmemiz için dikkat edeceğimiz bazı hususlar var.
Belki dah sağlıklı yol profesyonel bir com'lu domain altında sitemizi açıyor olmak ancak bu nispeten zor bir yol olacaktır. Bunun yerine daha kolay olarak blogspot yani blogger altından bir blog açabiliriz. Bunu seçiyor olmamızın nedeni, google'ın kendi blog platformu olan bu sisteme kolay başvuru imkanını tanımış olması, buradan yapılan başvuruların daha hızlı işleme alınabiliyor olma ihtimali ve diğer taraftan da bunu açmanın oldukça kolay olması.
Blogunuzu açmadan önce yukarıda bahsettiğimiz şekilde konu seçiminizi doğru yapmalısınız. Örneğin "a-b takımı maçları canlı izle" şeklindeki açacağınız bir blog blogunuzun onaylanma şansını neredeyse sıfıra indirecektir. Oldukça fazla spam yapılan bir konuda bir blog açmaya çalışmış olursunuz. Eğer blogcu.com altında bir blogunuz varsa yeni blogunuzun da buna paralel konuda olması ileride blogların birbirini desteklemesi anlamında faydalı olabilir.
Yeni bir blog açmak için www.blogger.com adresine gidip var olan google hesabınızla oturum açabilir ya da hesabınız yoksa sağ üstteki "KAYIT OLUN" butonu ile kaydınızı olabilirsiniz.
Giriş yaptıktan sonra "Yeni Blog" butonu ile yeni blog oluşturmaya başlayacaksınız. Blogunuzu oluşturduktan sonra kullanması kolay ve her şeyin Türkçe olduğu bu blog platformunda hemen yazılarınızı girmeye başlayabilirsiniz. Ancak dikkat edeceğimiz husus bir vitrin oluşturduğumuzdur. Unutmayın ki google adsense yetkilileri size onay verip vermeme kararını bu sitenize bakarak karar verecekler. Çok kaliteli bir siteyi blogcu altında oluşturmuş olsanız dahi onların bakcakları adres burası olacak. Bu nedenle konunuzla alakalı, kaliteli, özgün, resimli, hatta makale tadında içerikler oluşturmaya başlarsanız kaliteli bir içerik üreticisi olduğunuzu da göstermiş olacaksınız. Siz sabredip günde 2-3 içerik girerek 1 hafta 10 gün boyunca bu blogunuza içerik eklemeye devam edin. Artık bir spamcı olmadığınız havası oluşabilecek kadar blogunuza emek verdikten sonra başvurumuza geçebiliriz.
Yapmamız gereken "Kazançlar" menüsü altındaki alan gitmek. Açılan sayfada adsense'in tanıtımının yer aldığı kısmı göreceksiniz. Buradaki "Başlarken" butonuna tıkladığınızda karşınıza kaydınızı oluşturmanız için çeşitli adımlar çıkacak. İlgili formu doldurup başvurunuzu yaptığınızda onay süresince gireceksiniz. İlk süreçte başvuru yaptığınız siteniz, bilgileriniz kontrol edilecek ve bir ön onay alacaksınız. Ancak bu onay ne zaman gelir, bu oldukça değişken bir konu. Pek çok başvuru sahibi 24 saat içerisinde bir yanıt alırken kimisi 1 hafta, hatta kimisi de 1 ay sonra yanıt alabilmektedir. Bu süreç tamamen kısmetinize bağlı olup yapabileceğiniz bir şey bulunmamaktadır. En nihayetinde sürecin sonunda başvurunuzla ilgili olumlu ya da olumsuz bir yanıt alacaksınız. Aldığınız yanıt olumsuzsa kabul edilmeme nedeniniz de size gönderilen mailde yer alacaktır. Buna göre reddedilme sebebinizi bilip bu konuda daha dikkatli olabilirsiniz.
Başvurunuz onaylanmışsa ikinci adımda reklamları yerleştirip ikinci aşama onayı almanız gerekecek. Reklamları doğru yerleştirip yerleştirmediğiniz kontrol edildikten sonra bir onay daha alacaksınız. Ancak bu sürecinde birkaç gün alacağını hatırlatmakta fayda var. Eğer bunu da atlatırsanız; "Tebrikler, artık siz de bir adsense reklam yayıncısısınız!"
Bu aşamadan sonra ınaylı bir hesap sahibi olarak kurallar dahilinde yeni siteler ekleyebilirsiniz. İşte önceden onay alamadığınız blogcu.com blogunuza da bu vesileyle reklamınızı ekleyebilirsiniz.
Adsense konusu kendi içerisinde pek çok detayı olan bir konu olduğu ve bu konuda internette pek çok kaynak bulunduğu için sorunuz olduğunda google'ı kullanabilir, aşağıdaki bağlantılardan da konuyla ilgili pek çok bilgi edinebilirsiniz:
Google Adsense Yardım Sayfaları
Adsense Reklam Akademisi
Google Adsense Forumu - Grupları
R10.net Adsense Forumu
İyinet Adsense Forumu
WebmasterSitesi Adsense Forumu
Çalışmalarınızda başarılar dileriz..
Ekleme:
Mail ile aldığım bir soruya verdiğim cevabı kafalarında benzer sorular oluşan arkadaşlara da cevap olabilir niyetiyle buraya ekliyorum. Umarım faydalı olur:
Gelen Soru şöyle:
İlgilendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ben hangi sitenin ismini verip adense üyeliği alacağım ki? Kafadan bir site sallayıp üyelik alabilir miyim? Bir öneriniz var mı bu konuda?
(Not: Soruyu soran kullanıcımızın mevcut blogunun konusu çok genel ve reklam pastası ise yok denecek kadar az olduğu için cevap da ona göre verilmiştir.)
Verdiğim Cevap:
Sonsuz sayıdaki site konusu/ismi arasında elbette karar sizin. Ancak benim tavsiyem konuya nasıl baktığınızla alakalı olarak birkaç detay üzerine olabilir.

Misal olarak adsense kullanmak istemenizin nedeni para kazanmak mı, yoksa "Site nasılsa orada duruyor, ziyaretçisi de var, reklam koyayım da günde 1-2$ kazanırsa ne ala" şeklinde mi?

Eğer amacınız para kazanma konusunda daha ağır basıyorsa o zaman mevcut blogcu blogunuz bu konuda size yeterli perfomansı veremeyebilir. Daha ticari içerikli blog açmanız gerekebilir. Madem blogspot sitenize belli bir emek vereceksiniz, bunu bu şekilde değerlendirmek daha anlamlı olabilir. Uzun vadede blogspot platformu blogcuya göre daha iyi performans göstermektedir. Belki uzun vadede blogspot blogunuz para kazandığınız blog, blogcu blogunuz hobiniz, sosyal sorumluk projeniz olarak devam edecek. Bu nedenle ne olursa olsun ben ciddiyetle bir konu seçmenizi tavsiye ediyorum. Bu noktada uzun bir zaman boyunca sitenize emek vermeniz gerekebileceği için genelde hobilerinizle, uğraşmaktan zevk alcağınız konularla alakalı içerikler üretmeniz tavsiye edilir. Bir de konunun biraz daha niş-özel kalmasını da tavsiye edebilirim. içerik üretmekten memnun olacağınız bir konuyu bulduktan sonra bunun ticari yönüne bakabilirsiniz. Örneğin maket oyuncaklar ilgi alanınız ise google'a girip maket oyuncak diye aratın. Çıkan reklamlara bakın, reklam çıkan bir konu olduysa reklam veren vardır demektir. Bu sitenizde de reklam çıkabileceği anlamına gelir. Ancak hiç reklam çıkmayan bir konu olursa reklam konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Belki güzel konuşma - diksiyon yazmaktan hoşlanacağınız bir konudur. Bu konuda adsense'te pek çok reklam yalkalayabileceğiniz gibi belki de en çok parayı konuyla ilgili kitapyurdu.com kitap satışı ortaklığından kazancaksınız. Bunun cevabı sizde yani özetle..

Ama paradan çok faydalı olmayı önemsiyorsanız tamamen kendinizi mutlu hissedeceğiniz konularda yazmanızı tavsiye edebilirim.

İyi çalışmalar..



0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Site Mühendisi


Ücretsiz Hosting
 
Top